Тенденциите в уеб дизайна

Тенденциите в уеб дизайна, които заслужават вашето внимание през 2019 г.

Aneliya

Desinger

Категория

Уеб Дизайн

Асиметрични и разчупени схеми на съдържанието

Най-новите тенденции в уеб дизайна показват, че марките се отдалечават от стандартното оформление на съдържанието, което доминира от години и се насочват към по-асиметрично и интерактивно оформление на уебсайтовете.Запълване на „небалансиран“ раздел на страница с голямо изображение, заглавие или цвят, позволява на марката да постави акцент върху това, от което иска да бъде привлечен потребителя, и диктува как той ще взаимодейства със сайта.

Експериментирането с асиметрията съществува от известно време и винаги е било средство за открояване и раздвижване на границите. Тъй като стандартният състав на решетката е предпочитаното оформление за уебсайтовете днес, кара уеб дизайнерите да трябва буквално да мислят “извън кутията” и да се откъснат от предвидимостта, за да се откроят от тълпата. Асиметричното оформление изисква внимание, това съчетано с фина анимация отвежда потребителя на пътешествие, докато той преминава през сайта, а непредсказуемостта на мястото, където графиката може да го отведе, ангажира неговото любопитство и събужда интереса.

web-design

Минимализъм и бeли пространства

Една от тенденциите в уеб дизайна, която е популярна както винаги, е минимализмът. Изповядвайки мантрата „по-малкото е повече“ и създаване на просто, но завладяващо оформление. Когато животът се движи толкова бързо, че е трудно да се справиш с всичко, колкото по-малко карате публиката да трябва да мисли, толкова по-добре. Същото важи и за уебсайтовете и ако е проектиран правилно сайта, той ще покаже на потребителя точно това, което търси за нула време. Наличието на изчистен и неподправен изглед на сайта стана изключително важно за гледане на съдържание на по-малки екрани като смартфони и таблети, които през 2019 г. се използват повече от настолните компютри. Използването на ярки цветове и градиенти се поддава добре на тази конкретна тенденция, простият цветен ефект може да привлече, разсее или дори да предизвика емоция.


web-design-2

През 2019 г. наблюдаваме все по-голям растеж в използването на бялото пространство. От десетилетия се използва бялото пространство за контраст на фокусна точка като текст или изображение. От съвсем скоро уеб сайтовете използват необичайно количество бяло пространство и дори правят белите секции във фокусни точки. Тези техники са основен благодетел за лесното разбиране и навигация на уеб сайта.


web-design-3

Големи серифни шрифтове

Серифните шрифтовете винаги са били синоним на печата и често са свързвани с миналото. Контрастът между serif и sans се използва, за да се акцентира върху определена дума или фраза, която и до днес има влияние.

Въпреки че sans винаги е бил популярен в уеб дизайна поради лесната му четимост, ясно се вижда че най-новата тенденция в уеб дизайна, която брандовете усилено използват, са смели серифни шрифтове по декоративен начин за заглавия и допълнителни описания. Всеки шрифт има своя индивидуалност, а серифните шрифтове могат да бъдат по-разнообразни, отколкото бихте очаквали, остър серифен шрифт може да предизвика усещане за авторитет и стабилност, докато този със заоблени ръбове има по-игриво усещане и може да добави характер към дизайна. Какъвто и да е стилът, той винаги е привличащ вниманието и играе чудесно в минималистични композиции.

web-design-4

Дълбоки и триизмерни дизайнерски елементи

С неминуемия възход на виртуалната реалност, не е изненадващо, че тенденциите в уеб дизайна следват това. Въпреки че VR не е абсолютно достъпен за всички, все пак влиянията му са станали очевидни в уеб и графичния дизайн. Използването на 3D текст, илюстрации, форми и анимации се използват във всички уебсайтове, за да му придадат дълбочина, карайки потребителя да се почувства потопен в уебсайта, така че не само да разглежда , а да иска да докосне това което е пред него.

Докато в миналото уебсайтовете разчитаха основно на плоски илюстрации и типография, това вече не е необходимо и контрастът между плоско изображение и 3D има поразителен ефект. С напредването на технологиите възможностите за този тип медии са безкрайни, така че очаквайте тази тенденция да се разшири допълнително с рендирани композиции, наподобяващи пейзажи от далечни планети и шрифтове, които буквално изскачат от страницата.


web-design-5

Подчертани и изпъкнали образи

Тенденция в уеб дизайна, която завинаги нараства, е използването на подобряване на изображението. Изрязването на фигура, създаването на контрасти със смели цветове, добавяне на филтри, тонове, светлосенки и т.н., всички тези техники се използват за изпъкване и привличане на вниманието към определен раздел на страницата. . Използват се големи ярки изображения, ако дизайнерът иска те да са фокусна точка и първото нещо, към което се насочва вниманието на потребителя. Това също може да тръгне в другата посока и изображенията могат да се използват за разсейване и примамване на потребителите да се фокусират някъде другаде на страницата, например правенето на изображение едноцветно сдвоено с удебелен цветен шрифт ви помага да се съсредоточите върху шрифта, но изображението все пак добавя известен почерк и свежда до минимум бялото пространство на страницата.


web-design-6

Една от много често срещаните тенденции в уеб дизайна е комбинацията от реални изображения, комбинирани с плоски обекти, в този случай противоположностите наистина се привличат. Използването на плаващи изображения с плоски илюстрации, форми или цветове може да се появява 3D и да създаде цялостна абстрактна естетика. Това се оказа популярно главно в модната и редакторската фотография, а с нарастването на виртуалната реалност очакваме тази техника да се разшири още повече в модерния уеб дизайн и рекламата.


Още и още видео съдържание

Видеосъдържанието не е нова тенденция в уеб дизайна и причините, поради които дизайнерите използват видеоклипове на своите страници, са ясни. Видеоклиповете разнообразяват страница, те са привлекателни, информативни и особено чудесни за типичния „винаги бързащ“ потребител, който по-скоро би гледал видео, отколкото да скролва през планина от текст.

Причината да очакваме да видим все повече и повече видеоклипове, използвани в уеб дизайна, е, че Google дава приоритет на уебсайтове със смесени медии (използването на видео) пред уебсайтове без такива. Казано по-просто, колкото повече видеоклипове имате, толкова по-търсени ставате, следователно и толкова повече трафик и посещения вашия уебсайт получава.

web-design-7

Сподели:

Етикети:

Последни Публикации